Department of Microbiology

ภาควิชาจุลชีววิทยา คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

* * * * ยินดีต้อนรับเข้าสู่ภาควิชาจุลชีววิทยา * * * *
Surang

Name :

Asst. Prof Surang Suthirawut

Advisor ID :

D3129

Email :

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Tel :

0-2562-5444 (ต่อหมายเลขภายใน)

Fax :

 02-579-2081

Education Background :

  • PhD 2531 Kyushu University, ประเทศญี่ปุ่น

  • M.S. 2526 วทม. (วิทยาศาสตร์สิ่งแวดล้อม) ม. เกษตรศาสตร์

  • วท.บ. 2522 จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย

 

 

 

 

Awards

ไม่มีข้อมูล

Publications

1. ปัฐวิภา สงกุมาร ณัฐฏิมา โฆษิตเจริญกุล ,Kazunori Tsuno และ สุรางค์ สุธิราวุธ 2546. ความหลากหลายทางพันธุกรรมของเชื้อแบคทีเรีย Xanthomonas axonopodis pv. citri เรื่องเต็มการประชุมวิชาการมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 41 หน้า 333-343
2. เชาวนี มีหวัง วงศ์ บุญสึบสกุล กรรณิการ์ ดวงมาลย์ และสุรางค์ สุธิราวุธ 2551 การใช้เทคนิคThin Layer Chromatography เพื่อการจาแนก Bacillus spp.เรื่องเต็มการประชุมวิชาการมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 46 หน้า 569-572
3. Tonprasong,C. and Suthirawut, S. 2000.Effect of Ozonated Water on Reduction of Bacterial Population on Ready- to eat Salad Vegetable.Proceeding in the proceeding 39th Kasetsart University Annual Conference.:110-116
4. Tonprasong,C., Suthirawut,S. and Thanapaet,W. 2002.Extension the shelf-life of Mungbean Sprout by Modified Atmosphere Packaging.Agriculture Sci.J.33-6(Suppl.);200-203
5. Sittidilokratna,C., Suthirawut,S., Chitradon,L. ,Punsuwan,V. ,Vaithanomsat, P. and P. Siriacha.2007. Screening of Pectinase Producing Bacteria and their Efficiency in Biopulping of Paper Mulberry Bark. ScienceASia 33;131-135
6. Prachanban,P., Suthirawut,S., and V.Kitprechavanich,2009. Application of Plant growth Promoting Bacillus sp.with Fermented Rice Stra w for baby corn cultivation.Agricultural Sci.40(1)117-126
7. Supanida Winitchai, Kanokpit Yamrung, Korlanee Tuytumwong, Pattanee jantararothai
and Surang Suthirawut. 2010. Antimicrobial Preservative Efficacy Testing for Mixed Fruit Extracts Body Lotion by Challenge Test and Consumer Use. Science and technology for sufficiency Economy.36 nd Congress Science and Technology of Thailand (STT 36).October 26-28,(Poster).October,233p.ISBN 978-974-225-929-7 .Abstract book of The 36th congress on science and technology of Thailand
8. Payapanon, A. Suthirawut,S., Roongrawee, P., Kulpiyawat. T. and A. Somrith.2010.To increase the straw mushroom yield with Bacillus sp. In the proceeding of 16th Asean Agricultural Symposium. 1thInternational on Agricultural Technology(Sufficiency Agriculture)
pp.432-435.King Mongkut’s Institue.Ladkrabang
9. Payapanon, A., Suthirawut, S., Shompoosang, S., Tsuchiya, K., Furuya, N., Roongrawee, P., Kulpiyawat, T. and Somrith, A. 2011. Increase in yield of the straw mushroom by supplemented with Paenibacillus and Bacillus to the compost. J.Fac. Agr., Kyushu Univ.,56((2):249-254
10. Kerdpon, P., Somrith, A., Rungrawee, P., Suthirawut, S., 2013. Survival of Fungi in Sawdust-based substrate for Mushoom Growing in Polyethylene Bag after Pasteurization by Steam Cook and Efficiency of Endospore Forming Bacteria to Increase Yield of Mushroom Pleurotus sp. Thai Mushroom.ISSN 0125-8311( in Thai)
11. Anurat , P., Suthirawut , S., Vardhanabhuti. 2013. Characterization of Urease Producing Bacteria and Their role in Calcium Carbonate Precipitation Isolated from Thai Commercial Cement.Proceeding in The 1st International Symposium on Microbial Technology for Food and Energy Security. P-348-353